BATMAN

Batman

Batman flyttade hem till oss sommaren 2015, han är född 2000-10-27

 

  • Det finns ca 400-500 åsnor, samt ett fåtal mulor och mulåsnor, i Sverige. De flesta härstammar från importer i mitten av
    sextiotalet från bl a Irland, Spanien, Frankrike, Korsika och Italien. På senare tid har en del åsnor importerats från Danmark och även
    några exemplar av den stora poitouåsnan från Frankrike.
    De få åsnor i Sverige som finns dokumenterade tidigare än 1900-talet ägdes för det mesta av välbärgade familjer, såväl som den kungliga familjen.
    Åsnor ansågs särskilt lämpliga som riddjur för damer. Vackert dekorerade träns och broderade sadeltäcken i orientalisk stil var populära.
    Det var sällsynt att åsnor användes som arbetsdjur i Sverige. En orsak kan ha varit att klimatet ansågs vara för strängt. 
  • Åsnor kan bli rätt gamla – 25-30 år är inte ovanligt. Enstaka åsnor över 50 år finns dokumenterade. 
  • Vanligaste färgerna är grå, brun eller svart, oftast med ljus mage, mule och ögonringar. Även vit och skäck förekommer. Ål och skulderkors, i svart eller brunt, har de flesta. 
  • Storleken kan variera mellan 80-160 cm i mankhöjd, men vanligast i Sverige är 100 -120 cm. Större åsnor har dock ökat, främst genom import och korsningar med den franska poitouåsnan.
    Det finns få åsnor som kan räknas som mini.De får inte vara mer än ca 91 cm (36 inch ) i mankhöjd.
    Vanligaste korsningarna för mulor och mulåsnor i Sverige är med shetlandsponny. I många andra länder avlas mulor av betydligt större storlek. De är bra och viktbärande arbetsdjur. 
  • Åsnan är ett trevligt kördjur. Den ska vara tre år vid inkörningen. Börja med en lätt vagn och lasta inte för tungt.
    Var noga med att vagnen är rätt balanserad, om det är en enaxlad (tvåhjulig) vagn. Vid för mycket vikt i skakeln kan tryckskador uppstå.
    En tvåaxlad (fyrhjulig) vagn passar bra för arbetskörning och för par.
    På vintern, när det någon gång är bra underslag, vill du naturligtvis ut på slädfärd med bjällerklang. (Testa bjällrorna ordentligt med åsnan, innan du spänner för.
    Även en åsna kan springa otroligt fort-särskilt hemåt!)
    Viktigt är också att använda en väl tillpassad sele. Det finns olika typer av selar, t ex loksele, giggsele, bröstsele och travsele.
    En bröstsele för ponny kan behöva justeras för att passa en åsna. Ofta är däckelgjorden för lång och svanskappan för kort.
    Har du två åsnor vill du säkert köra dem i par. Det är dock klokt att köra in dem var och en för sig, så båda lär sig att dra och bromsa, och inte lämnar över detta till kamraten.

 

  • Åsnan går bra att rida för barn och lättviktiga vuxna. En åsna med en mankhöjd på 115 cm bör inte bära mer än ca 50 kg. Den ska vara fyra år vid inridningen.
    Åsnor är något senare än hästar i sin utveckling. Det kan vara svårt att hitta en bra sadel för en tyngre ryttare.
    En del westernsadlar, liksom äldre islandssadlar ligger bra på åsnor. Affärer som säljer sadlar kan ofta även hjälpa till med utprovning.
    En medelstor åsna behöver ett träns i storleken ponny till cob. Pannremmen bör bytas ut mot en i full storlek.
    Storleken på bettet kan vara 9,5-10,5-11,5 cm.
    Det finns många olika sorters bett. Det vanligaste är det gamla tvådelade bettet, som tyvärr många åsnor lyckas få tungan över. Ett tredelat bett brukar vara bättre.
    En del åsnor trivs bäst med ett rakt bett. Ett annat bett som kallas jaktstång eller Kimblewickbett fungerar bra både till ridning och körning. Det har en kedja och ger därför en viss stångverkan. Många åsnor rids även utan bett.

     

 

  • Åsnan passar utmärkt som packdjur, på vandringar. Den ska vara minst tre år, för att bära en lätt packning.
    Använd en bra tillpassad packsadel och lasta inte för tungt.

     

  • På vintern trivs åsnan bäst i ett stall som håller plusgrader. Den är känslig för fukt och drag. Ett regnskydd i hagen är uppskattat och ger även skydd mot hetta
    och insekter.
    Låt aldrig en åsna ha en grimma av nylon i hagen eller boxen. Måste den ha grimma så använd en tunn lädergrimma som kan gå sönder om åsnan fastnar i något.
    Ett magert bete rekommenderas, då åsnor lätt kan drabbas av fång. Många åsnor är tyvärr överviktiga, vilket kan leda till hälsoproblem. 
  • Åsnor är, precis som hästar, flockdjur och trivs bäst tillsammans med andra åsnor. Många åsnor fungerar också bra med hästar.
    Glöm inte att kolla att åsnan inte har lungmask, innan du släpper ut den på dina betesmarker. Åsnor kan vara tysta bärare, (Det betyder dock inte att åsnan inte tar skada.)
    medan de flesta hästar som smittas, drabbas av hosta.
    Andra djur, t ex en get kan fungera som sällskap. En varning! Många åsnor jagar mindre djur- även hundar och katter -så var väldigt försiktig vid invänjningen. 
  • En medelstor åsna äter 3-5 kg hö och högst ½ kg kraftfoder. Den ska dessutom ha tillgång till mineraler och saltsten.
    Åsnor skos sällan men verkning av hovarna ska ske regelbundet. Avmaskning görs numera sedan ett träckprov tagits. Avmaskningsmedel är receptbelagda. Viktigt är att ta ett prov på att åsnan är fri från lungmask. Det kan skickas till Statens Veterinärmedicinska Antalt i Uppsala. Använder du färdiga ”Kolla masken” - så ingår
    inte lungmask, men det kan fås mot tilläggsavgift. Det går även att byta ut ordinarie test mot lungmask. 
  • Vaccinering mot stelkramp rekommenderas. Många vaccinerar även mot hästinfluensa. 
  • När det gäller veterinärbehandlingar finns det en del som skiljer åsnor och hästar. Be därför veterinären noga kolla vad som gäller vid t ex kastrering och bedövning.
    En del tester som görs på häst, fungerar inte på åsnor. 
  • Om du funderar på att köpa en åsna, tänk igenom noga vad det innebär. (Många åsnor får byta ägare gång på gång) Köp inte en åsna om du egentligen vill ha en häst.
    En åsna kostar inte mindre att föda än en ponny av samma storlek. Inköpspriset är ibland högre för en åsna. Besök gärna någon som har åsnor, för att se flera olika typer.
    Då kan du lättare bilda dig en uppfattning om vad du vill ha. Numera säljs de flesta åsnor via annonser på internet. Priserna kan variera från bortskänkes till över 20.000 kr.
  • Text från åsneföreningen
     

     

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

15.07 | 19:25

Hej
Vi söker efter silkeshöns/kycklingar/Ägg
Och undrar om ni har?
Tacksam för svar
Mvh Veronica
0702184853

...
10.06 | 16:50

Hej!
Jag är på jakt efter avelsägg från dvärgsilkeshöns och vill gärna köpa 7 st.

...
05.06 | 14:46

Hej har ni någon till salu?

...
14.05 | 21:44

Hej
Undrar om du har några befruktade silkeshönsägg att sälja? Färg spelar egentligen ingen roll men det vore roligt om de blev olika:).
Skulle vilja köpa 8.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS