ANGORAGETTER

ALICE OCH MAYBE, Så heter två Angoragetter som vi hämtade i Stockholm. Alice är född 2009 och Maybe är Alice killing som föddes 2011. Från början var de omhändertagna av djurambulansen efter att ha bott i missär.Men de fick ett bra hem i Stockholm och nu får de bo här hos oss livet ut. De går ihop med fåren och trivs bra med det. Angoraullen kommer det bli garn av.

2014 hämtade vi hem lilla Kalle i Gnesta. 2016 vandrade Kalle vidare då han blev farlig för omgivningen Ledsen

Tyvärr så gick Alice bort försommaren 2014, så vi åkte till Gnesta och köpte en ny liten tjej vid namn Maja.

Sommaren 2015 födde Maybe lilla Mia Mirakel  en liten snäll angorakilling.

 

 

Geten - fattigmans kon

Getter är ett av lantdjuren som förr i tiden kallades för “fattigmans ko”. Alla hade inte råd att ha en ko utan då köpte man en get istället för att få mjölk. Dessutom så tog inte geten lika stor plats som en ko då man ofta bodde i samma huslänga som djuren.

Getter är idisslare precis som kor och får. De har raggig något sträv päls som går i färgerna vitt, grått, svart och bruna nyanser. De kan vara vita med fläckar eller helt enfärgade. Getterna blir ungefär 1 - 1,7 m långa och hanarna kan väga så mycket som ca 115 kilo. Hannarna kallas för bockar. Honorna kallas för get och är betydligt mindre än bockarna.

Getterna går dräktiga i ca 5 månader och får allt från 1 - 6 ungar som kallas killingar. Vanligast är dock att de får 2 eller 3. Normal livslängd på tamgeten är ca 15 år.

Getter producerar mjölk som man kan göra ost utav. Getens mjölk är lite fetare än kons mjölk. Getmjölken är redan naturligt homogeniserad och kan med fördel drickas av de som är allergiska för komjölk. Däremot inte om man är laktosintollerant. Även getmjölk innehåller laktos. En mycket välkänd ost gjord på getmjölk är Feta-ost.

Geten är ett utav de tidigaste domesticerade (tämjda) husdjuren. Spår finns att de tillsammans med fåren blev tämjda för ca 10 000 år sedan.

Asa-guden Tor's vagn drogs av två getter när han jagade jättarna, med hjälp av sin hammare Mjölner. Dom hette Tanngnjost och Tanngrisner. En annan get i den forn-nordiska sagan är geten Heidrun som stod på Valhalls tak och mjöd kom ur dess spenar till kämparna.

FOLKTRO

Man ansåg att man klarade sig från tbc om man hade get och bock i ladugården och att regelbundet dricka getmjölk.

Krigsguden Tors vagn drogs av två bockar som hette Tanngnjostr och Tanngrisnir. Geten Heidrun stod på Valhalls tak och betade av världsträdets grenar. Hon mjölkade dessutom ren mjöd!

När kristendomen infördes fick geten vanrykte eftersom den tidigare varit fruktsamhets symbol. Bockarnas starka brunst ansågs vara kättjans och djävulens symboler. I Bibeln liknas de goda människorna vid får medan de onda liknas vid getter.

Vid 1600-talets häxprocesser ansågs häxan ha förbindelse med djävulen och trolldom via sin get. Getter är mycket sociala och läraktiga för att kunna överleva i en kärv miljö. Ibland tyckte folk att det verkade nästan övernaturligt vad de kunde lära sig speciellt när ett djur levde med en människa.

Getens mjölk så väl som urin kunde användas inom folkmedicinen.

ANGORAGETTER

HISTORIA 

Angorageten, eller Mohairgeten som den också kallas, härstammar från Centralasien, Kina, Afghanistan och Iran.

När turkmenerna kom till Ankara regionen i Turkiet på 1200-talet tog man med sig Angoragetter. Namnet Angora kan härledas från Ankara som blev känt för de bästa fiberproducerande Angoragetterna.

 

Under många år hölls Angoragetterna inom Turkiets gränser. Endast garner och färdiga produkter exporterades fram till 1830-talet då råmohair för första gången exporterades. Redan 1839 hade Britterna lärt sig konsten att spinna garn från råmohair och Turkiet började producera stora kvantiteter råmohair till Storbritannien.  

För att möta den stora efterfrågan på råmohair från Storbritannien korsade de renrasiga angoragetterna med den turkiska Kurtgeten. Redan 1863 fanns det väldigt få renrasiga angoragetter i Turkiet. Några renrasiga djur hade dock exporterat till Sydafrika, USA och Australien mellan 1838 och 1857, men alla getter som exporterades efter 1860 var korsningar med Kurtgetter.

Idag är de världsledande mohairproducenterna Sydafrika, USA, Australien och Nya Zeeland. Eftersom avelsarbete bedrivits i dessa länder delar vi idag in angoragetterna i tre undergrupper; sydafrikanska, texas och asiater(ursprungsdjur från Australien). Av dessa är de två första bättre när det gäller både mohairmängd- och kvalitet.

 

I Sverige förekommer alla tre typerna som rena typer men oftast blandade beroende på det lilla avelsmaterial som finns här. Till Sverige kom de första Angoragetterna redan 1742. Det var Jonas Alströmer (han med potatisen)http://sv.wikipedia.org/wiki/Jonas_Alstr%C3%B6mer som importerade djuren från Turkiet. 1756 fanns det ca 500 Angoragetter i Sverige. På 1800-talet dog Angoragetterna ut eftersom den fina mohairen inte kunde konkurrera med vadmal och ull. Textilindustrin i Sverige var också anpassad till fårull och den tekniken passar inte helt för mohair.

1988 togs Angorageten återigen in i Sverige.

 

SKÖTSEL

Angorageten är ett nyfiket och vänligt djur som kräver mer skötsel än t.ex. får.

Getterna föredrar ett örtrikt bete med inslag av busk. På vintern får de ett tidigt skördat hö eller ensilage. Under dräktigheten ges tilläggsfoder. Friskt rent vatten är ett måste året om.

Klipp angoragetter minst två gånger om året. 

Angorageten har inget eller mycket lite underhudsfett, annat än på buken, vilket gör att de är känsliga för kyla när de är nyklippta. De bör då ha tillgång till ett varmt utrymme om det är kallt ute.

 Angoragetens klövar är mjuka och växer snabbt. I sin naturliga omgivning i bergen skulle klövarna nötas. Visserligen klättrar de på stenar  ute på betesmarkerna, men det är ändå inte tillräckligt. Klipp därför klövarna ca 4 gånger per år för att behålla en naturlig benställning. 

När en get killar första gången är hon runt 2 år gammal. Angorageten växer långsamt och bör inte betäckas under sitt första levnadsår. En fullvuxen get väger omkring 40 kg och en bock omkring 60 kg.

Dräktighetstiden för geten är ca 150 dagar, så släpper man bocken till getterna i mitten av november kommer killingarna att födas från den 10:e april och framåt. Det är vanligast att de får 1 eller 2 killingar. 3 förekommer, men inte ofta.

En nyfödd killing väger vanligen mellan 2,5 och 3,5 kilo.

   

 

 

 

 

MOHAIR

Mohair kallas fibern som angoragetterna producerar. Ordet härstammar från ett arabiskt ord som betyder val/välja. 

En vuxen get ger ungefär 7 kg mohair om året, killingen ungefär 4,5 kg sitt första år. Variationer finns både uppåt och neråt. Mohair är en stark, silkeslen och glansfull fiber som ger vackra garner och kläder. Mohair används, förutom till strumpor, till stickgarner för hand- och maskinstickning, vävgarner till sjalar och skarvs, kostym- och dräkttyger samt tyger till möbler och gardiner. Andra användningsområden är som dockhår, tomteskägg och tillverkning av Teddybjörnar. 

Man kan säga att mohair har ullens alla BRA egenskaper men att den dessutom är mer slitstark, glansfull, mjuk och har en bättre förmåga att dra till sig färg.

Mohair filtar sig inte lika lätt som ull, vilket gör att mohairprodukter behåller sin ”luftighet” även efter tvätt.

 Mohairfiberns höga glans gör pälsskinnen mycket vackra. 

Det finns naturligtvis olika mohairkvaliteter. Mohair delas in i olika kvaliteter beroende på fiberdiametern på håret. Den finaste och mjukaste mohairen får man från killingarna sk. ”kidmohair”. Förutom fiberdiametern är det viktigt att mohairen innehåller så lite kemp (hårstrån som liknar vanlig getragg) som möjligt. Kempen är sträva och hårda och går dessutom inte att färga.

Avelsarbetet går bl.a. ut på att avla fram djur utan kemp, med stora mängder finfibrig mohair.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Madelene Merits | Svar 07.07.2016 00.32

Jag har ett spinneri i södra Skåne och är intresserad av att köpa ull från angoragetter. Madelene, Alpaca of Sweden, 0704612717

Stina | Svar 09.04.2014 09.15

Ja det hoppas jag oxå, det blir nog söta killingar efter sötKalle :)

Ann i Skene | Svar 07.04.2014 19.41

Kul att höra att Alice och Maybe fått en herre i hagen! Hoppas det blir små-getingar nästa år!!!

Ann i Skene | Svar 21.09.2012 14.30

Hej! Kul att se att Alice o Maybe fick det bra! Kommer att följa din sida och kolla hur det går!

mia | Svar 30.07.2012 14.34

hej. Jag ser fram emot attfölja denna sida. Mia

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

15.07 | 19:25

Hej
Vi söker efter silkeshöns/kycklingar/Ägg
Och undrar om ni har?
Tacksam för svar
Mvh Veronica
0702184853

...
10.06 | 16:50

Hej!
Jag är på jakt efter avelsägg från dvärgsilkeshöns och vill gärna köpa 7 st.

...
05.06 | 14:46

Hej har ni någon till salu?

...
14.05 | 21:44

Hej
Undrar om du har några befruktade silkeshönsägg att sälja? Färg spelar egentligen ingen roll men det vore roligt om de blev olika:).
Skulle vilja köpa 8.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS